На фона на ескалацията на търговския спор между САЩ и

...
 На фона на ескалацията на търговския спор между САЩ и
Коментари Харесай

Как митата на Тръмп засягат индустриалните имоти в САЩ?

 На фона на ескалацията на комерсиалния спор сред Съединени американски щати и Китай вложителите поглеждат към складовете в търсене на първите знаци за директно влияние върху бизнес имотите оттатък океана, написа консултантската компания JLL.
Това лято Съединени американски щати постановиха мита на стойност 50 милиарда $ върху редица китайски вносни артикули, а втория кръг от мита на стойност 16 милиарда $ влезе в действие в края на август. Китай предприе сходни ограничения против американски вносни артикули.

Митата върху артикули от Китай са „ спомагателен разход, който тласка надолу търсенето на артикули, което от своя страна понижава търсенето на складови площи за запазване на тези артикули “, споделя Раян Северино, основен икономист в JLL.

Последиците от митата обаче няма да спрат взрива на бранша на индустриални парцели в последните години на фона на повишаването на търсенето от компании за електронна търговия, които се конкурират за складови площи. През първото тримесечие на 2018 година нарасналото търсене е задържало равнището на свободните площи на рекордно дъно от 4,8% за второ следващо тримесечие.

Все отново известно влияние на митата върху индустриалните площи надали ще може да бъде избегнато, а лимитираното търсене ще докара и до спад на наемите. Налозите евентуално ще понижат растежа на действителния Брутният вътрешен продукт в Съединени американски щати с към 10 базисни пункта в идните 12 до 18 месеца, което в подмяна ще докара до спад с сред 50 и 100 базисни пункта на наемите на индустриални парцели, споделя Северино.

Възможно е да зародят по-големи провокации, в случай че размяната на мита се ускори. Администрацията на Тръмп обмисля данъци върху още китайски артикули на стойност 200 милиарда $. Ответни мита на Китай ще обиден американски артикули на стойност към 60 милиарда $.

 

Какво следва?

Търсенето на индустриални площи на крайбрежните пазари ще бъде наранено изключително тежко, защото там значително е подтиквано от вноса, споделя Северино.

Експерти предизвестяват, че не се вижда краят на комерсиалния спор, защото нито Вашингтон, нито Пекин са подготвени да правят отстъпка.

В изявление за CNBC през юли американският президент Доналд Тръмп заплаши да наложи мита върху всички вносни артикули от Китай. „ Готов съм да стигна до 500 милиарда $ “, съобщи той. През 2017 година в Съединени американски щати са били импортирани китайски артикули на стойност 505 милиарда $.

Мита върху толкоз огромен размер от китайски артикули „ ще доведат до съществени отрицателни систематични последствия за стопанската система и индустриалния пазар, само че е малко евентуално да провокират криза “, споделя Северино.

Строителни разноски

Първите кръгове от американски мита върху китайски артикули не престават да оказват въздействие върху бизнес парцелите. Налозите върху стоманата, алуминия и дървесината, които бяха наложени през първите три месеца на 2018 година, към този момент покачиха разноските за строителство и евентуално могат да се отразят отрицателно на промишлеността.

Цените на меката дървесина са се повишили с 19,5% от юли насам на годишна база, сочи Индексът на производствените цени. В същото време цените на стоманените артикули са нарастнали с 12,4%, а на алуминиевите – със 17,8%.

„ Данни от клиенти демонстрират, че митата към този момент вършат неосъществими някои планове и забавят обектите в градеж. Недостатъчното строителство може да увеличи цената на съществуващите жилища поради незадоволителното предложение и огромното търсене и безспорно ще засегне вложенията и икономическия напредък “, счита Северино. 
По публикацията работи: Божидарка Чобалигова
 
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР